Hall of Awesomeness

Media, marketing, communicatie, fun

SXSW Sessie 1: We the people – Using tech to solve big problems

In de ochtendsessie kamen 3 mensen van “The Obama Adminsitration” spreken over hoe de rol van tech in de overheid de laatste 8 jaar is veranderd. Obama heeft een strategie ingevoerd die ervoor zorgt dat jonge tech-potentials grote bedrijven als Google, Facebook en Twitter verlaten om te gaan werken voor de overheid, met speciale contracten met een looptijd van drie maanden tot twee jaar. Als ware Seals gaan ze in kleine groepen aan het werk om uitdagingen te tackelen. Door disruptive te werken: kijkt wat werkt in andere branches, en die ontwikkelingen dan doorvertalen naar de overheid. Denk aan open data, het gebruik van API’s, etc. En die special-ops behalen imposante resultaten.

Haley van Dyck

In het verleden kwam het nogal eens voor dat grote groepen techneuten voor veel geld aan het werk werden gezet om na een aantal jaar iets op te leveren wat niet of nauwelijks werkt, wat niet aansluit op de wensen en behoeften van de bevolking en bij de lancering eigenlijk al hopeloos verouderd is. Een van de successen van de nieuwe aanpak heeft betrekking op immigratie. In het verleden moesten nieuwe Amerikanen -tig vellen papier (!) invullen, om vervolgens 6 tot 8 maanden te wachten op de uitslag. Er zijn miljarden uitgegeven om dit proces te versnellen, maar dat heeft niks opgeleverd. Obama (z’n mensen, maar het klinkt zo cool als je zegt dat POTUS het zelf heeft gedaan) heeft een team van 6 man aan het werk gezet dat binnen 3 maanden een dienst uit de grond heeft gestampt waar je online een nieuwe Greencard kunt aanvragen.

Ook de veteranen van de VS hebben voordeel van de nieuwe aanpak: waar voorheen informatie over hulp aan veteranen, uitkeringen van gehandicapte veteranen, etc. over een 1.000 websites verspreid stond, is in korte tijd een beta-versie van een nieuw veteranenplatfrom uit de grond gestampt: vets.gov. Dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele projecten waar de techneuten van het Witte Huis op dit moment mee bezig zijn. Hieronder een overzichtje van wat andere thema’s uit de technology policy van Obama:

technology policy

SXSW Sessie 2: Robert Kirkman – Outcast

Outcast_by_Robert_KirkmanIedere maandag downloa.. ehh… vind ik een aflevering van AMC’s The Walking Dead op mijn deurmat. Fantastische zombie-TV, maar imho vooral een serie over een wereld zonder centraal gezag. Heerlijk. Ik was dan ook enorm benieuwd naar de verfilming van een andere succesvolle stripverhaal van bedenker Kirkman: Outcast. Een serie over Kyle Barnes (Patrick Fugit), wiens familie en geliefden zijn bezeten door demonen in het dorpje Rome in West Virginia. sommige scenes leken weggelopen te zijn uit The Exorcist, met name wanneer Reverend Anderson (gespeeld door Philip Glenister, o.a. bekend van de originele BBC Life on Mars, niet de remake) een duiveluitdrijving onderneemt. Ik heb natuurlijk nog maar één aflevering gezien, maar dat was genoeg om te kunnen zeggen dat het een hele, hele nare serie wordt. In de ehh… nare zin van het woord. Jongetje-dat-zijn-eigen-vinger-opeet-naar. Kindertekeningen-aan-de-binnenkant-van-de-proviantkast-naar. Dat werk dus. Vanaf 3 juni te zien via torrentsites op Cinemax. Hieronder eerst de introductie van Kirkman, en daarna de trailer.

 

SXSW Sessie 3 – JJ Abrams: The Eyes of Robots and Murderers

Ik ben een enorme fan van Star Wars. Ik heb The Force Awakens vier keer in de bioscoop gezien, en één keer in het vliegtuig op weg naar Austin (en dus zes keer in totaal als ik weer land op Schiphol). Ik had hier dan ook heel graag een verslag neergezet van de sessie met JJ Abrams, die het meest recente deel heeft geregisseerd. In plaats daarvan moet ik een filmpje posten (door frustratie per ongeluk VVS-style gefilmd) van de rij waarin ik terechtkwam toen de zaal een uur van te voren al vol zat. Mijn collega Pieter Marechal was er wel bij *slikt een paar vloeken in* en op zijn blog kun je een kort *slikt nog een paar vloeken in* verslag lezen.

 

SXSW Sessie 4 – I Go Back Home: Jimmy Scott

poster-scottOm het verdriet van het missen van JJ Abrams een beetje te vergeten, besloten Pieter en ik om een film te pakken in onze favoriete bioscoop in Austin, The Alamo Drafthouse. De keuze was gevallen op “War on Everone”. Maar guess what: door het drukke verkeer in Austin waren we aan de late kant en moesten we achteraan aansluiten in wederom een enorme rij mensen. Te lang om binnen te komen. Maar dit voelde niet als zo’n enorm verlies. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat een film die niet in de planning stond een enorme verrassing blijkt te zijn. En dat was vanavond absoluut het geval.

I Go Back Home is een fantastische documentaire van regisseur Yoon-Ha Chang over de Duitse componist Ralf Kemper die na het overlijden van zijn vrouw besluit om een album op te nemen met zijn grote Jazz-held Jimmy Scott. Hij stopt zijn ziel en zaligheid, maar ook al zijn geld in het project, zonder dat hij doorheeft hoeveel werk het is om een plaat te produceren. Als Ralf Jimmy voor het eerst ontmoet, blijkt dat Scott in enorm slechte gezondheid verkeert. Na de eerste paar zinnen die hij zingt, zakt de moed in Kemper’s schoenen. Toch gaat hij verder met zijn project. Hij trommelt een aantal grootheden uit de jazzwereld op met wie Scott vroeger heeft opgetreden en duikt de studio in. En dan begint Jimmy Scott te zingen…

 

Yoon-Ha Chang & Ralf Kemper @ SXSW

Met name de opname met Joe Pesci (bekend van o.a. Goodfellas) is enorm ontroerend. Maar ook de rest van de documentaire is een genot om naar te kijken. Lang leve de te lange rijen @ SXSW! (behalve die bij JJ Abrams *slikt laatste vloek in*)

Share Button
Categories: (i)Media, Home

Leave a Reply